Zawsze w zamrażarce mam ciasto francuskie. Kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub wpadną niezapowiedziani goście, szybciutko robię ciasteczka. Dzisiaj akurat z powidłami śliwkowymi własnej roboty.
Składniki:
- Ciasto francuskie 1 opakowanie
- Powidła śliwkowe 1 mały słoik (taki jak od dżemu)
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty dowolnej wielkości (ja kroiłam 4cm x 4cm) i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia., zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Na środek kwadracików kładziemy po "kleksie" powideł. Posypujemy obficie cukrem waniliowym. Pieczemy do wyrośnięcia i zrumienienia ciasta ok. 10-15 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz