Translate

wtorek, 4 lutego 2014

Szybkie ciasteczka francuskie z powidłami śliwkowymi




Zawsze w zamrażarce mam ciasto francuskie. Kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, lub wpadną niezapowiedziani goście, szybciutko robię ciasteczka. Dzisiaj akurat z powidłami śliwkowymi własnej roboty.

Składniki:
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Powidła śliwkowe 1 mały słoik (taki jak od dżemu)
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
 Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty dowolnej wielkości (ja kroiłam 4cm x 4cm) i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia., zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Na środek kwadracików kładziemy po "kleksie" powideł. Posypujemy obficie cukrem waniliowym. Pieczemy do wyrośnięcia i zrumienienia ciasta ok. 10-15 min.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz