Translate

środa, 11 grudnia 2013

Ślimaczki z ciasta francuskiego


Gdy wybieram się na spotkanie ze znajomymi zawsze przygotowuję coś do jedzenia. Najszybsze, najprostsze oraz dające najwięcej możliwości są przekąski z ciasta francuskiego :)
Dzisiaj opcja z szynką i serem.

Składniki:
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • szynka (taka, jaką lubicie lub jaką akurat macie w domu ;)) 12 plasterków
  • ser żółty (ja użyłam goudy) 12 plasterków
  • ketchup 2 łyżki
Ciasto rozwijamy, smarujemy ketchupem i kładziemy ser na całej powierzchni. Na ser kładziemy szynkę. Ciasto zwijamy bardzo ciasno po dłuższym boku. Wkładamy na 15 min do lodówki (będzie się dzięki temu lepiej kroić). Kroimy ciasto na plastry grubości 0,5cm. Rozkładamy na blaszce zachowując 2cm odstępy (ślimaczki urosną). Pieczemy w 200 st.C przez 15-20 min aż ciasto się zrumieni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz