Translate

niedziela, 29 grudnia 2013

Śledź po japońsku


Bardzo prosty sposób na śledzia "inaczej". Smaczny i efektowny :)

Składniki (4 porcje):
  • płat śledziowy matias 2 szt.
  • jajo 4 szt.
  • groszek konserwowy 1 puszka (lubię dużo groszku :))
  • cebula 3 duże szt. (wszystko zależy ile kto lubi i ile chce uzyskać sałatki)
  • majonez ok. 4 łyżek
  • mielona papryka czerwona szczypta do dekoracji
  • mleko do namoczenia  śledzi
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • ocet 3 łyżki
Śledzie wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Zostawiamy na ok 2 godziny. Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem by  była całkowicie przykryta wodą. Dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę soli oraz 3 łyżki octu. Zostawiamy na 15 minut po czym odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Jaja gotujemy na twardo. Ostygniętą cebulę mieszamy z groszkiem i 2 łyżkami majonezu.
Na sałatce wyłożonej na półmisek układamy jaja lekko ścięte od spodu (by się nie przewracały). Jaja owijamy połową śledzia (przeciętego wzdłuż) i "zapinamy" wykałaczką. Na jajo nakładamy majonez (ja zrobiłam to szprycą) i posypujemy mieloną czerwoną papryką.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz