Translate

środa, 1 stycznia 2014

Karp w galarecie



Zazwyczaj karpia smażę na masełku i podaję z warzywami. W tym roku jednak stwierdziłam,że poeksperymentuję i zrobiłam go w galarecie. Wyszedł bardzo dobry, delikatny i soczysty :)

Składniki:

  • 5 dzwonków karpia
  • marchew 3 szt.
  • por 1 szt.
  • seler 0,5 szt.
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • sól
  • jajo 4 szt. (do klarowania ok 2 litrów wywaru)
  • żelatyna (ilość zależna od tego ile chcemy wylać galarety)
 przybranie:
  • cytryna 
  • ogórek zielony
  • jarmuż
  • jaja na twardo 3 szt.
  • papryka czerwona 
  • natka pietruszki
Warzywa wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, solimy  i gotujemy aż będą miękkie. Na dnie brytfanny układamy karpia. Zalewamy wywarem by całkowicie był przykryty. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy 30 min. tak by wywar tylko "pyrkał". Po tym czasie wyjmujemy rybę do ostudzenia. Przykrywamy by nie wyschła. Do wywaru dodajemy ocet i sól do smaku. Do zimnego płynu dodajemy białka i dokładne mieszamy (najlepiej trzepaczką). Gdy wywar się zagotuje na wierzchu utworzy się gruba piana ze ściętych białek, która "wyłapuje" wszystkie drobinki. Wywar musi wrzeć przez 2-3 minuty. Po tym czasie przecedzamy całość przez sito wyłożone gazą.Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę wg zaleceń na opakowaniu. Układamy zimnego karpia na półmisku. W środek dzwonka wkładamy połówkę jaja. Dekorujemy. Gdy wywar będzie miał konsystencję żelu, zalewamy rybę i wstawimy do lodówki.

 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz